Ashwagandha – pod tą egzotyczną nazwą kryje się witania ospała, czyli żeń-szeń indyjski. To popularna roślina lecznicza zaliczana do grona super żywności o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Jest spotykana w formie tabletek, proszku, jak również olejków. Żeń-szeń indyjski występuje nie tylko w suplementach diety, ale również w wielu naturalnych kosmetykach.
Jakie właściwości odżywcze posiada Ashwagandha?
Żeń-szeń indyjski jest źródłem witanolidów oraz glikowitanolidów. To te grupy aktywnych związków odpowiadają za większość korzystnych efektów, jakie może zaoferować Ashwagandha. Witanolidy wykazują przede wszystkim właściwości antynowotworowe oraz przeciwbakteryjne, z kolei glikowitanolidy wykazują działanie adaptogenne odpowiedzialne za uczucie uspokojenia i relaksu. Z tego względu roślina jest wykorzystywana w łagodzeniu objawów depresji, a także jako naturalny środek na bezsenność.
Korzyści wynikające ze stosowania żeń-szenia indyjskiego
Regularne stosowanie żeń-szeniu indyjskiego może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Działanie adaptogenne sprawia, że Ashwagandha uspokaja i przynosi uczucie odprężenia. To silny antyoksydant, który eliminuje nadmiar wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia komórek. Stosowanie żeń-szenia jest zaliczane jako profilaktyka antynowotworowa. Po Ashwagandhę chętnie sięgają mężczyźni. Dowiedziono, że może ona wspomóc sprawność seksualną, a także poprawić płodność ze względu na większą ruchliwość i żywotność plemników.
W jaki sposób można przyjmować Ashwagandhę?
Ashwagandha występuje w suplementach diety, które mogą przyjmować różną formę, począwszy od tabletek, poprzez proszek, aż po olejki. Sproszkowany żeń-szeń można stosować jako dodatek do niektórych posiłków, np. do sałatek lub makaronów. Z proszku można przygotować także napar. Dzienna dawka żeń-szenia indyjskiego nie powinna przekraczać 1-2 łyżeczek sproszkowanego korzenia lub 500 mg standaryzowanego ekstraktu z witani ospałej.